Chromebook eller Android-tablet?

Chromebook eller Android-tablet?
Photo by Nathan Dumlao / Unsplash

Jag har en underbar och välbyggd liten Android-platta från Acer. Den går att docka till ett tangentbord så att man får en riktig HDMI-port och ett större batteri. Det är ett stadigt aluminiumbygge, bra tangenter och hygglig batteritid. Problemet är att den har inte fått några uppdateringar så den är kvar på Android 4. Varför tar man fram en sådan bra maskin för att sedan skita i att uppdatera den?
Jag har inga ambitioner att köpa en ny maskin efter 2-3 år, det enda den ska används till är att soffsurfa lite, inga bankärenden eller annan känsliga information.

Vad har ni för förslag?

Vill ha något hållbart som får uppdateringar länge.

Jag vet att när de första Chromebooken kom så var de nästintill obrukbara utan internetaccess, hur är det idag?

Vilken tillverkare är duktig på uppdateringar och underhåll av mjukvaran?

Det här var ett par frågor som kom in till och och blev veckans ämne i podden. Jag har gjort

För det första, Androidplatta i all ära, men jag tror att Chromebooks/plattor är det nya svarta.

Problemet med de flesta Androidplattor är just som du beskriver, uppdateringarna. Jag hade själv, när det begav sig en LG Gpad 8.3. En supergrym platta. Den fick en uppdatering, från Android  Jelly Bean 4.2.2 till Android 5 Lollipop.
Plattan släpptes 2013 och var cäldigt populär vilket gjorde att att man kunde Roota den och byta ROM i den. Om jag minns rätt så har jag den kar liggandes i källaren med Android 9 eller 10 installerat. Visst, den är inte den snabbaste men den skulle funka alldeles utmärkt som fotoram.

Men nu handlade det inte om mig och mina prylar.
Just uppdateringar är Chrome OS stora fördel. På senare år har Google skruvat upp uppdateringarna på just Chrome OS. Som ett exempel, den jag sitter vid nu, HP Chromebook x2 som släpptes 2018 kommer att få uppdateringar till 2024 det är 6 år totalt. Jag tror att Google gick ut med att de kommer att uppdatera alla nya Chromebooks i 7 år från och med 2018-2019. Så det är inte så illa pinkat.

Det man ska tänka på när det gäller just den här biten är att tillverkarna är lite fula. Det är nämligen inte när DE har släppt sin Chromebook som gäller, utan det är när det "baseboard" som datorn använder släpptes som gäller. Det innebär att En tillverkare kan släppa en Chromebook som kanske bara får ... låt säga 3 år av uppdateringar, för att de just har använt sig av ett äldre "baseboard".

Anledningen till att de gör så är för att de ska kunna trycka ner priset på sin produkt. Så det är lite lurigt det här med Chromebooks. Så det du ska tänka på när du är ute och sonderar terrängen för en Chromebook är att ju billigare de är desto äldre baseboard är det OFTAST i dem. Jag lägger en länk eller två till vart man kan kolla upp hur lång tid en viss modell av Chromebook har stöd för och en länk för vilket baseboard det sitter i de olika Chomebooken.

Så, det var lite fakta och bakgrund.
Du frågar om alternativ. Som det ser ut just nu när det inte mycket som finns där ute i Chromebook köparland.

Jag har sonderat och kommit fram till att det i dagsläget finns 3 Chromebook av Tablettyp att köpa. Det självklara valet Lenovo Ideapad Duet, som ger dig mest "Pang för pengarna", den jag själv äger Acer Chromebook Tab 10 och Lenovo 10e Chromebook.
För det första. När du köper en Chromebook tablet så ingår (oftast) alla tillbehör som du behöver eller vill ha. Som till exempel penna. I fallet med Duetten så ingår även bakstycke med ställ och avtagbart tangentbord. Duetten är även den med mest lagringsutrymme, 128 GB. Om vi kollar så ser vi att Duetten kommer att uppdateras till 2028 så det är många år kvar av användning på den.

Nu har jag inte kollat upp dessa, men, är man sugen och villig att det väger lite mer så kan man även kolla in de Chromebook som är vändbara, alltså att du kan vända skärmen 180 grader så att du lägger skärmen mot tangentbordets baksida.

Vad är du fördelen med en Chromebook jämte en Androidtablet?

Jo, förutom det uppenbara med uppdateringarna är just att du  får minst 3-i-1. Du får en dator som oftast, på pappret kan se ut som en klen sak men i själva verket är en fin arbetshäst. Du har tillgång till hela biblioteket av Androidappar, alltså har du en Androidplatta, som i de flesta fall presterar bättre än en vanlig Androidplatta. Skulle inte de räcka så så har du det inbyggda Linuxstödet, du kan alltså installera helt vanliga skrivbordsappar som för att vara lite ironisk nu när vi pratar Chrome, Firefox. Du kan alltså köra en helt annan webbläsare än den inbyggda Chrome. I vissa fall kan man även köra in emulatorer för att köra Windowsappar, jag vet MIND BLOWING!!
Och sedan det självklara Chrome och alla tänkbara webbappar.

Som ni kanske förstår nu så kan man utan problem använda en Chromebook utan att hela tiden vara uppkopplad, det gäller även vid användandet av flera webbappar.

Chromebook, eller ska jag säga Chrome OS har kommit en lång väg sedan starten för ca 10 år sedan och Google jobbar mycket på att både förbättra och förfina OS:et.

När det kommer till Chromebook Tablets så är det fler på ingång. Bland annat så har HP just kommit ut med en ny HP Chromebook x2 11, inte i Sverige än. Det samma gäller för Asus, de har sin Chromebook CM3 och TCL har även de något på gång. Så antingen springer man ut NU! och köper en Lenovo Ideapad Duet, eller så har man lite is i magen och väntar på de de nya som förhoppningsvis är på ingång, Eller! så kontaktar man sin utvalda tillverkare och ifrågasätter vart/när/ hur de kommer att släppa sina produkter i Sverige.