Chromebooks förbjuds i danska skolor

Chromebooks förbjuds i danska skolor
Photo by Anete Lūsiņa / Unsplash

Efter ett domslut i Helsingör införs ett generellt förbud för Chromebooks och Google Workspace. Enligt domslutet skulle hanteringen av elevers personuppgifter bryta mot GDPR, EU:s dataförordning, och personuppgifter kan skickas till USA.

Stora konsekvenser

Enligt det danska fackförbundet "Skolelederforeningen" kan det få stora konsekvenser, Chromebooks får inte användas efter sommarlovet.

– I och med att mycket av vår undervisning i skolorna baseras på digital användning och användningen av Chromebooks och tillgång till olika plattformar så innebär det att vi får tänka om på ett helt nytt sätt med undervisningen.

säger dess vice ordförande Dorte Andreas till Ritzau.

Google har kommenterat beslutet och säger:

Elevernas uppgifter ”aldrig används till annonser eller andra kommersiella ändamål” och att tjänsterna har granskats av oberoende aktörer.

Danska IT-experter varnar för att denna tolkning av GDPR. Det kan innebära en väldig omställning för såväl myndigheter som företag i landet.

Nyheten uppmärksammades först på:

Googles datorer förbjuds i danska skolor
Danska skolelever får inte längre använda Googles Chromebook-datorer efter att landets tillsynsmyndighet varnat för att deras personuppgifter kan komma på avvägar och skickas till USA, rapporterar TT.

Vill du diskutera vidare om tester, nyheter eller annat teknikrelaterat så kan du göra det på vår telegramkanal.

Vardagsteknik
i den här gruppen diskuterar vi allt som har med tekniken vi använder i vår vardag.