Google Talk stänger ner

Google Talk stänger ner
Bild: Wikipedia

Har den inte redan gjort det? Ja, det var min första tanke med. Men, tydligen inte.

Google Talk introducerades redan 2005 som en konkurrent och ett alternativ till bland annat  MSN messenger och är en av Googles första chattklienter.

Öppet chattprotokoll

Google Talk var inbyggd i Gmail men eftersom protokollet var XMPP, ett öppet chattprotokoll som existerar än idag, så kunde man koppla upp sig via andra program så som Trillian och Pidgin.

2012 gick däremot Google ifrån XPPM och startade då sitt egna protokoll, Hangouts som de uppmanade Google Talk-användarna att migrera till. Mellan 2015 till 2017 stängde Google ner sin Google Talk-klient på både Android och sin PC-klient.

Man har trots det kunnat koppla upp sig på Trillian eller Pidgin via sin "Google Talk" enda tills nu då. Android Police har noterat att support sidan för Google Talk har uppdaterats för att visa att XMPP-stödet i Google Talk i tredjepartsapplikationer inte längre kommer att stödjas och tjänsten kommer att stängas ner.

Nedstängningen av Google Talk kommer att ske redan 16 juni 2022.

Google uppmanar Google Talk användare att byta till Google Chat.

Nyheten uppmärksammades först på:

Google Talk, from 2005, will shut down for good later this week
Google Talk, the instant messaging service from 2005 that’s been in limbo for years, is being shut down permanently this week.

Vill du diskutera vidare om tester, nyheter eller annat teknikrelaterat så kan du göra det på vår telegramkanal.

Vardagsteknik
i den här gruppen diskuterar vi allt som har med tekniken vi använder i vår vardag.