HP Chromebook x2 11

HP Chromebook x2 11

Det kom ett paket till redaktionen. I paketet fanns en lite och smidig dator. Det var uppföljaren till den dator jag använder dagligen, HP Chromebook x2, och uppföljaren heter, inte helt oväntat, HP Chromebook x2 11.

Skillnader och likheter.

Den här recensionen kommer att fokusera på skillnader och likheter mellan de två enheterna. Hur det är att jobba och använda dessa sida vid sida.

Första intrycket

Precis som med föregångaren så fick man med tre olika tillbehör, förutom laddaren. Ett bakstycke med "kickstand" och ett tangentbord. Det jag fick med originalet var ett tangentbord och en aktiv penna.

Den första tanken som slog mig när jag hade öppnade paketet och började kika på innehållet och känna på plattan/datorn var en fråga. Vart är min penna?

Det går naturligtvis att köpa till en USI-penna, för antingen 799:- eller 899:-. Den enda skillnaden på dessa, som jag kunde hitta, var att den dyrare vägde 1 gram mindre än den billigare, om det är värt en extra hundralapp är helt upp till dig.

Kvalitet

Man kan inte sticka under stolen med att man håller ett riktigt kvalitetsbygge från HP. Precis som föregångaren så har de satsat på en riktig premiumkänsla, aluminium och glas. Tyvärr kan vi inte säga det samma om tillbehören.

Den blågrå plasten i tangentbordet och "kickstand"-baktycket känns just, plastiga och billiga. Inte som det glas, och i och för sig, något plastiga tangentbordet som följer med föregångaren, lite mer premium i dessa.

Styrplatta

Styrplattan som finns på tangentbordet är visserligen ganska stor och följsam, men totalt värdelös att använda, i alla fall när man sitter och skriver.

Jag vet inte hur många gånger jag har markerat och raderat text när jag "bara" har velat flytta markören för att redigera i ett ord, en mening eller ett stycke. Det var faktiskt så illa att jag fick byta dator mitt i skapande av denna text. Att navigera och bara klicka sig runt funkar jättebra, men att jobba med styrplattan är ett risktagande och riktigt irriterande.

Tangentbordet

Tangenterna har, trots att det "bara" är ett tangentbordsskydd en bra slaglängd. Tangenterna är sköna att skriva på det går snabbt, och jag tror att det är ungefär de samma som på föregående modell och på fler andra HP-modeller.

Mer än så finns väl inte att säga om tangentbords-skyddet, det gör sitt jobb och det är skönt att skriva på.

Bakstycket är inget att skriva hem om egentligen. det sitter där det sitter, magnetiskt. "kickstand"-delen kan vikas i nästan 180°c och det förfular datorn rejält och för den att kännas både plastig och billig.

Datorn

Själva datorn, eller Chromeplattan är inte bara snygg och välbyggd. Den är "fast" det bara är en Snapdragon processor rapp och följsam. Jag hade inga problem med att navigera runt i flertalet Chrome-tabbar och andra program samtidigt.

Batteritiden är som förväntad. Inget jag lade märket till under daglig användning. Precis som sin föregångare så höll den kraft hela dagen. Det fanns inte någon gång som jag blev orolig att jag skulle få slut på kräm mitt i ett arbete, inte ens när jag hade kommit till sådana nivåer att jatt batteriet började varna för att det skulle ta slut.

Högtalare, kamera och fingeravtrycksläsare

Jag är väl inte den som värdesätter högtalare och kamera på en bärbar dator högst. Högtalarna är precis som tidigare från Bang & Olufsen och är framåtvända. Ljudet är bra och har en bra volym, inte bara för att vara en platta, utan även för att vara en bärbar dator.

Jag ska vara helt ärlig, jag har inte testat den bakre kameran. Den främre kameran funkar utmärkt vid videosamtal och även om jag inte förespråkar att använda den inbyggda mikrofonen så gör även den det den ska, inget att klaga på där.

Visst är det trevligt med att låsa upp datorn med bara ett tryck på den kombinerade strömbrytaren och fingeravtrycksläsaren men, mycket mer än så kan du inte använda fingeravtrycksläsaren till. Du kan inte identifiera dig i BankID, lösenordshanterare eller på webben, bara låsa upp datorn. Då funkar det bättre med att göra som jag redan gör, jag loggar in på datorn med Smart Lock. Det räcker att jag är inloggad på min telefon och har den i närheten så är jag faktiskt snabbare inne i datorn.

Sammanfattning.

HP Chromebook x2 11 är en bra Chromebook/Chromeplatta. Har som jag en HP Chromebook x2 och tror att du uppgraderar så tror du fel. Tack vare tillbehören får du inte datorkänslan som du för med x2:an. Du får även en mindre skärm, 11" istället för de 12,3" som föregångaren har. Framför allt, tillbehören är inte bara sämre de är inte lika bra.

HP Chromebook x2 11

  • Chrome OS™
  • Qualcomm® Snapdragon™ 7c-beräkningsplattform (upp till 2,4 GHz, 1 MB L3-cache, 8 kärnor, 8 trådar)
  • 8 GB LPDDR4x-2133 SDRAM (integrerat)
  • 128 GB eMMC
  • 11 tum (27,9 cm) 2,1K IPS-pekskärm med multitouch och kant-till-kant-glas, 400 cd/m², 100 % sRGB (2160 x 1440)
  • Qualcomm® Adreno™ 618 GPU
Till produktsidan

Vill du diskutera inlägg och nyheter från Vardagsteknik?

Det gör vi i vår Telegramkanal

Vardagsteknik
i den här gruppen diskuterar vi allt som har med tekniken vi använder i vår vardag.