På återseende

På återseende
Photo by Hanny Naibaho / Unsplash

Veckan ämne skulle handla om upphovsrätt. Inte den kreativa upphovsrätten utan den ekonomiska. För att göra en väldigt lång historia kortare så kommer jag inte att ta upp det nu utan vid ett senare tillfälle. Anledningen är ganska enkel. Det är så mycket att ta in och jag har inte haft tid att sätta mig in i ämnet så som jag vill. Så det får vi ta en annan gång när jag har mer på fötterna, men förtrösta ej, det kommer att komma. Vad kommer då veckan ämne att bli istället. Jo, poddens framlevnad.

Nyheter

Facebook spårar trots nekande av positioneringDet kommer väl egentligen inte som en chock att Facebook ännu en gång är i blåsväder. Nu visar det sig att även om du nekar appen positionering så använder appen andra sätt för att lokalisera var du befinner dig, så som accelerometern.Åker du till exempel buss så ska Facebook kunna matcha din vibrationsdata med en användare på samma buss, data som då är identiska, och därmed bekräftar att ni är på samma plats. Det här görs alltså utan att det finns något sätt för dig som användare att neka Facebook tillgång till denna data.

Truth Social strider mot licensvillkorenI veckan rapporterade vi att USA:s tidigare president Donald Trump skulle lansera ett nytt socialt nätverk som skulle heta Truth Social.Det gjorde att folk fick sig en första titt på hur detta sociala nätverk kommer se ut vilket ledde till att open source-projekt Mastodon började misstänka att Truth Social var en dåligt dold gren av Mastodons kodbas.Nu kan ju vem som helst helt gratis skapa en Mastodon-klon under AGPLv3-licensen. Kruxet här är att Truth Social påstår att källkod de använder är proprietär och att den är deras egendom. Men om de nu använder Mastodons källkod strider ju det mot Mastodons licensvillkor som kräver att alla ändringar man gör i källkoden offentliggörs.

Apple släpper putsduk till skärmarI förra veckan presenterade Apple lite nya datorer. Inte nog med det, de passade även på att släppa en putsduk. Som vi alla vet så tycker Apple att de är förmer så naturligtvis så var priset därefter. 250 svenska riksdaler får man kasta ut om man vill ha en:Putsduken är tillverkad av ett mjukt material som inte repar. Den rengör alla typer av Apple-skärmar effektivt och säkert, inklusive nanotexturglas.Jag vet inte med dig, men, är inte det alla putsdukar gör, även de för typ en 50-lapp?

Promo

Bli medlem i vårt nyhetsbrev. Varje vecka får du en sammanfattning av veckan som har gått samt att du blir först att få reda på kommande veckas ämnen, gäster och erbjudanden. Självklart kan man bli medlem gratis men man kan även hjälpa till med att bidra till vår fortlevnad med ett bidrag. Antingen 10 kronor per månad eller 100 kr för ett helt år. Mer information på vardagsteknik.nu