Storytel Reader

Storytel Reader

Spoiler alert!! Min Storytel Reader ingår numera i mitt vardagsarsenal, eller EDC som vi som är i svängen säger, men det är en helt annan historia.

Storytel släppte sin första läsplatta redan 2018 och den jag har är den uppdaterade versionen som släpptes i mitten av 2020.  
Som namnet antyder så är Storytel Reader en läsplatta från just, Storytel. Läsplattan, som jag kommer att kalla den hädanefter, största svaghet är även dess största styrka, att endast vara kopplad till boktjänsten Storytel.

Storytel Reader är en väldigt enkel teknikpryl. Den är konstruerad för att göra en enda sak, eller tja, två i praktiken, men vi kommer till det senare. Det Storytel Reader är konstruerad för att gör är att låta dig läsa digital böcker, eller e-böcker som det heter, så bekvämt som möjligt.

Fördel

Den stora fördelen med att ha en läsplatta som är kopplad till en tjänst som Storytel är att du har tillgång till hela arsenalen med böcker i från tjänsten, både som e-bok och som ljudbok.

Du kan nämligen inte bara läsa e-böcker på denna läsplatta utan du kan även lyssna på ljudböcker. Som jag förstår det så är det en funktion på en läsplatta som är ganska unik, det är inte många av plattorna på marknaden som man kan göra det på. Både lyssna och läsa alltså.

Vill man inte koppla in sina trådade lurar så går det bra att koppla in sina blåtandslurar. För en av de nya funktionerna på Storytel Reader 2020 är just att de har blåtands-support. Jag har provat att lyssna på ljudböcker via plattan, men ej via blåtand. Plattan är såpass liten och lätt att du kan stoppa den i fickan på ett par helt vanliga jeans och bära den med dig, men ska jag vara ärlig så föredrar jag att lyssna via på mina böcker via appen i telefonen och sedan fortsätta läsningen på plattan.

Batteri

Jag har haft min Storytel Reader i ca två månader nu och kan säga att jag är supernöjd. De recensioner jag läs om plattan har mestadels klagat på dålig batteritid. Det är inget jag har upplevt.  
Jag har som sagt haft min platta i två månader nu, går in på min tredje, och har precis stoppat i laddaren för tredje gången, och då använder jag den mer eller mindre dagligen.  
Storytel Reader är min första läsplatta så jag har inget att jämföra med egentligen.

Skärmen

Jag har inte kunnat hitta någon information på vilken upplösning skärmen har men ska jag gissa så är det 300 dpi. Skärmen är i alla fall krispig och klar. Jag tycker att texten är tydlig och det går att läsa på plattan i timmar utan att man blir trött i ögonen och det är enligt mig en egenskap som är avgörande för just en läsplatta. De första dagarna hade jag strömsparläget aktiverat. Det betyder att plattan ska stänga av sig efter en viss tid av inaktivitet men det gjorde att plattan tog alldeles för lång tid på sig att starta.  
Att ha plattan i standby-läge hela tiden har sina fördelar det med, nämligen att omslaget till boken man läser visas på på skärmen. Eftersom det är en e-bläcksskärm så uppdateras inte inte skärmen för en innehållet ändras, med andra ord när du "vänder blad". Så i praktiken ska inte plattan dra ström i detta läget.

Skärmen är bakgrundsbelyst. I menyerna för belysningen kan du förutom att välja ljusstyrka även välja om du vill ha varmt eller kallt ljus och i vilken nivå av grader du vi ha det så

Tips: Håller du hemknappen intryckt så tänder du bakgrundsbelysningen såpass mycket att du kan navigera dig fram för att ta dig till systeminställningarna

Som en riktig bok

Att ha skärmen i  standby gör att plattan känns lite mer som "en riktig" bok. När du ser plattan ligga på bordet så ser du skärmen med omslaget och när du trycker på power-knappen så kommer du rakt in där du slutade sist. Ett helt vetenskaplig test som jag gjorde genom att räkna "ettusenett, och så vidare visade att det tog exakt 2 sekunder att gå från standby till att kunna fortsätta läsa. .

Knappar

Storytel Reader har 4 knappar och 2 portar. Du har, som jag redan nämnt en power-knapp som även agerar statusindikator. Den blinkar rött när det är svagt batteri, lyser rött under laddning och blått när den är fulladdad.  
Det finns även två "blädringsknappar" en på vänstra sidan av plattan och en på högra. Det är inte bestämda knappar. Med det menar jag att du kan invertera dem. sitter du och läser och håller plattan i vänster hand endast så kan du inventera vänsterknappen till att "bläddra framåt". Det gör att du bekvämt kan läsa utan avbrott för att  vända blad.Man kan även bläddra genom att trycka på respektive sida av skärmen, men sitter man och äter ostbågar eller något annat kladdig är bäddringsknappar att föredra.  
"Den fula ankknappen" eller hemknappen som sitter mitt på plattan är som sagt riktigt ful. Den är utformad som Storytels logga och lyser orange, men den är praktik. Om du trycker på den så kommer menyerna fram. Precis som de skulle göra om du tryckte med fingret mitt på skärmen. Men, ostbågar.  
.

Systemet

Jag har försökt att få fram vissa fakta om plattan som inte framgår i beskrivningar från Storytel och om jag får gissa fritt så är läsplattans operativsystem Android i grunden. Det baserar jag på hur plattan agerar vid start och vad som står på skärmen då.

När man startar plattan fösta gången och har loggat in på sitt Storytel konto så möts man av sin bokhylla. Det är där du sparar de böcker du vill läsa.  
Mina dokument är ett menyval som är nytt från den tidigare versionen av läsplattan. Här kan du ladda upp egen dokument  som du vill läsa på din platta. uppladdningen gör via ditt konto på Storytels webbsida och du kan i dags läget endast ladda upp epub-filer och de får inte vara drm-skyddade på något vis.  
Nästa meny visar den bok du just nu läser och hur många procent in i boken du är.  
Sök. Här kan du söka efter böcker och författare samt att du även kan bläddra i topplistan, nyheter och olika kategorier. Även här föredrar jag söka och bläddra i bland böcker i appen, den är bekvämare och smidigare aatt använda, men jag uppskattar att det går att göra via plattan om man vill.  
Sista meny alternativet är inställningar. Det är här du sätter på och stänger av och ställer in de få alternativen som går att ändra.

Andra menyer

Vill du ändra andraa saker som är mer "bokspecifika" som trypsnitt, rad avstånd, textstorlek och typsnitt så gör man det när man är inne i en bok. Det är bara tt trycka mitt på skärmen eller "hemknappen så poppar det upp en meny. Här kan du även bläddra i kapitlen i boken, synka till Storytel, så du kan fortsätta lyssna i din mobil. Synken förresten gör även kontinuerligt medan läser och är uppkopplad. Det är även här du byter mellan att läsa och lyssna på boken. och sist men inte minst du styr ljusstyrkan genom en snabbgenväg här med.

Slutsats

Som sagt. Jag älskar min läsplatta, så mycket att jag har den med mig i väskan vart jag än går. Får jag en stund över så är det den jag plockar fram och läser en stund i stället för att plocka fram mobilen och tanklöst skrolla igenom något flöde.  
Jag har sedan jag skaffade Storytel och Storytel Reader läst fler böcker än vad jag gjort på flera år, sammanlagt.

Rekommenderar jag att man skaffar en Storytel Reader? Det beror på.  
Jag köpte min platta under en kampanj för strax över 700:-. För det fick jag förutom läsplattan ett skal och skärmskydd och ett presentkort på 1 månads Storytel Unlimited. Helt ok tycker jag, för jag var redan kund hos Storytel.

Är du inte eller har du inte för avsikt att bli Storytelkund så är det här absolut inget för dig. Som en vis man en gång sa: "Det här är inte läsplattan du letar efter."

En av, och den största nackdel med Storytel Reader är att den är så hårt knuten till Storytel. Skulle jag säga upp mitt abonnemang så blir min Reader obrukbar. Jag kan inte ens ha den till att läsa böcker lånade från biblioteket med.  
Att ha ett normalpris på över 1000:- är i mitt tycke lite väl högt, speciellt när du kan köpa en läsplatta av annat märke för samma eller strax över den summa som är kapabel till mycket mer.

Jag hade nog sett att plattan var billigare, kanske en 500 hundring, låst till Storytel i ett år men möjligheten till att kunna låna böcker. Hade de gjort så så tror jag att den hade blivit riktigt populär. Idag drar sig nog folk från ett köp på grund av priset och inlåsningen. Jag samtidigt förståelse för Storytel. Det är nog ingen vinstaffär för dem att erbjuda en läsplatta och att då sälja den till "underpris" som jag föreslår ger dem inte heller mer pengar i kassan.

Specifikationer

 • Färg: vit
 • Vikt: 195 g
 • Storlek: 170x117x8,7 mm
 • 6 tums E Ink-skärm
 • Pekskärm (touchscreen)
 • Knappar på båda sidor samt orange hemknapp
 • 8 GB utrymme (motsvarar mer än 4 000 böcker)
 • Wi-Fi (2.4G Hz)
 • Bluetooth
 • Hörlursingång (3,5 mm)
 • 3000 mAh Li-polymer batteri
 • Endast kompatibel med Storytels abonnemang