Ubuntu Linux på en Google Nest Hub - Varför inte?

Ubuntu Linux på en Google Nest Hub - Varför inte?
Bild: fred's notes

Att man kan köra Linux på i stort allt som innehåller någon form av processor är väl inget nytt.

Frédéric Basse är en säkerhetsforskare som har knäckt Googles "secure boot", säkerstart, på en Google Nest Hub, Googles hemassisten med skärm, och genom att använda sig av en Rasperry Pi minidator och installerat Ubuntu Linux på enheten.

Bild: fred's notes

Han har kunnat bygga och installera en ny bootloader, ladda in en ny kärna och Ubuntu Linux genom att utnyttja en bugg i USB-protokollet.

Du kommer inte att bli hackad

Det finns ingen risk att oroa sig för att få sin egen enhet hackad. Just det här hacket är inget som går att göra via nätet, man behöver ha tillgång till den faktiska fysiska enheten för att kunna koppla in USB-kabeln, och det är bara början.

Varför?

Varför lägger folk ner så mycket arbete på att få andra system att fungera på diverse prylar?

Det är kanske vid första anblick helt onödigt, men tänk säkerhet. Det finns illvilliga peroner där ute som skulle göra i stört sätt vad som helst för att få tillgång till all möjlig information om dig. I dagens läge är information lika med pengar.

Är du intresserad av allt det tekniska om hur experimentet utfördes kan du läsa allt på Freds blogg:

Breaking Secure Boot on Google Nest Hub (2nd Gen) to run Ubuntu
In this post, we attack the Nest Hub (2nd Gen), an always-connected smart home display from Google, in order to boot a custom OS. First, we explore both hardware and software attack surface in search of security vulnerabilities that could permit arbitrary code execution on the device. Then, using a…

Bonus

Som en lite bonus lägger jag in klipp på när fred även kör Ubuntu på den nyligen släppta i Sverige Google Chromecast med Google TV

Nyheten uppmärksammades först på: Chrome Unboxed