USB-C blir obligatorisk i EU

USB-C blir obligatorisk i EU
Photo by Marcus Urbenz / Unsplash

Redan hösten 2024 så ska alla mobiler, surfplattor, läsplattor och kameror vara utrustade med en USB-C kontakt, om de ska laddas med sladd.

I dagarna har EU-parlamentet, ca 6 månader efter att förslaget lades fram av EU-kommissionen, antagit förslaget om att USB-C ska bli standard och obligatorisk om man vill sälja mobila enheter inom EU.

Apple

Apple har varit de som har varit mest kritiska mot förslaget, och med all rätt. De vill ju fortsätta att sälja och använda sin Lighting-kontakt. Fast om ryktena är sanna så är det bra ett spel för gallerierna då det ryktas att Apple ska byta till just USB-C på iPhone inom kort.

Uppgörelsen

Enligt uppgörelsen måste mobiltelefoner, surf- och läsplattor med mera utrustas med en USB-C port, oavsett vem som är tillverkare. För bärbara datorer får tillverkarna i sin tur därefter ytterligare ca tre år på att anpassa sig.

Kravet börjar gälla två år efter att såväl EU-parlamentet som ministerrådet i EU formellt bekräftat uppgörelsen.

Konsumenterna har längre frustrerats av mängden laddare som tornar upp sig i deras hem. Nu kommer de att kunna använda en och samma laddare för all sin bärbara elektronik, säger Saliba.

Nyheten uppmärksammades först på: NyTeknik och Swedroid

Vill du diskutera vidare om tester, nyheter eller annat teknikrelaterat så kan du göra det på vår telegramkanal.

Vardagsteknik
i den här gruppen diskuterar vi allt som har med tekniken vi använder i vår vardag.