Vart finns alternativen till iPad mini?

Vart finns alternativen till iPad mini?
Photo by Samuel Bryngelsson / Unsplash

När jag såg den första videorecensionen på Youtube av den nya iPad Mini tillsammans med Apple Pencil blev jag eld och lågor. Det var precis det jag var ute efter, en liten platta med möjlighet till att skriva för hand på.

Eftersom jag inte är en Apple-människa utan en Android/Chromebook dignitet så började jag söka. Söka efter ett alternativ med antingen Android eller Chrome OS. Mina krav var ganska specifika:

  • Skärmen får inte överstiga 8,5 tum
  • Senaste versionen av Android/Chrome OS
  • USB-C
  • Snabb processor
  • 64 GB eller mer i lagring
  • Stöd för aktiv penna
  • Mobil uppkoppling
  • Pris… obefintligt

Som du ser har jag egentligen inga större krav på min nyblivna platta än vad jag skulle ha i motsvarande om jag var ute efter en ny telefon.
Som referens så kostar en iPad Mini, Apple Pencil och ett Smart folio strax över 10.000 kronor. Jag vet det är jättemycket.

I alla fall så satte jag igång och söka efter ett alternativet.

Chrome OS

Det jag helst vill ha är en platta utrustad med Chrome OS. Anledningen är enkel. Oftast får man riktigt bra hårdvara till ett riktigt bra pris och så är det Google själva som sköter uppdateringarna. Inte nog med att det oftast är bra hårdvara. Chrome OS är riktigt kompetent som tablet OS. Förutom att du har stöd för webbappar, Androidappar och Linuxappar så har Chrome OS också bra pen-stöd. Båda de maskinerna jag använder idag funkar riktigt bra med penna. Enda nackdelen med dem är just storleken. HP Chromebook x2 är nästan 13-tum och min Acer Chromebook Tab 10 är som namnet antyder nästan 10-tum stor. Ingen av dessa kan smidigt och lätt vispa upp ur fickan eller väskan för att göra en snabb anteckning.

Jag har sökt med ljus och lyckta efter ett mindre alternativ. Det jag har hittat är ett initiativ vid namn "Project Flapjack" I flera inlägg har jag läst om att det har varit just en 8- och en 10-tums Chrome OS-platta under utveckling. Vem som stod bakom har varit allt annat än tydligt. Alla inläggen jag har läst är fokuserade till våren 2019 och därefter, inget. Vad hände? Corona? Chip brist?

Android

När det kommer till Androidplattor är utbudet större, inte stort men definitivt större. Det finns en del 7-9-tum små plattor ute på marknaden men de kommer all med någon form av undantag till det jag är ute efter. Om man ska vara riktigt ärlig så finns det bara en tillverkare av Androidplattor som har stöd för en aktiv penna och det är Samsung. Det som däremot säger emot Samsung och deras minsta platta är att den är nästan 9-tum stor.

Lenovo har däremot lite fler alternativ. Tyvärr har de fler tillkortakommanden än vad som önskas. De flesta av deras plattor använder micro-USB, ja du läste rätt MICRO-USB, så 2010-talet. Som om inte det var nog så har de flesta av deras plattor en utdaterad version av Android och inget stöd för en aktiv penna. Till Lenovos försvar har de faktiskt det bästa alternativet, en Chrome-platta. Lenovo IdeaPad Duet Chromebook. "Tyvärr" så är den i största laget 10,1-tum.

Är det e-bläck som gäller?

Nu har jag dammsugit hela internet. Vad är det bästa alternativet till en iPad Mini med Apple Pencil egentligen? Jag tror det är en platta med e-bläck-skärm. Boox har en platta med Android, aktiv penna skärmen är endast 7,8 HD Eink Carta Skärm med 300 dpi. Både processor, minne och lagring är acceptabelt och naturligtvis en USB-C port. Pris? I dagsläget är $416.49 eller strax över 3500 kronor. Så det är alltså mindre än hälften av vad du får ge för en iPad Mini. Nackdelen här är att du får nöja dig med en monokrom skärm, men är det först och främst för anteckningar och bokläsning man ska ha enheten till så kanske det är ett bättre alternativ? Jag vet inte om det är en nackdel, men du har ingen mobiluppkoppling.

Vart är resten?

Men frågan är: Vart är resten av mina alternativ? Är det verkligen så att tillverkare av Android/Chrome OS enheter bara har gett upp och lämnat marknaden fri för Apple att husera på? Jag vill inte ha en iPad, jag vill ha ett alternativ men som det är just nu så finns det inget. Så jag ber er, tillverkare se och lär Apple har en vinnare här.